preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
PROJEKTI

Školski kurikulum

 

Godišnji plan i program

Kućni red škole

Pisane provjere
50. rođendan naše škole

50. rođendan naše škole

Powered by emaze">Powered by emaze.

     

 

 

    Povijest OŠ Prečko


 

 

Šezdesetih godina 20.st. naselje Prečko broji oko 3500 stanovnika. Budući da nema svoju školu, djeca ovog naselja polaze školu u susjednom naselju Špansko. Izgradnjom autoputa razdvajaju se naselja Prečko i Špansko i gradnja škole u Prečkom postaje neizbježna kako zbog brojčanosti tako i zbog sigurnosti njegovih malih stanovnika.

1965. godine započinje izgradnja montažne škole koja počinje radom 10. listopada 1966. u sastavu matične škole Špansko. Učenici viših razreda odlaze autobusom u matičnu školu, a učenici nižih razreda rade u tri smjene. Naše prve učiteljice su: Milka Bratanić, Antonija Kunšt, Draga Žitko, Danica Hrgović, Dragica Bagić, Mira Cvjetičanin, Vladislava Trošić i Milenija Košuta. Izgradnja naselja, porast broja stanovnika i novih učenika uvjetovali su početak izgradnje nove školske zgrade.

 

U ponedjeljak, 2. studenoga 1970. vrata nove školske zgrade otvorila su se za 23 razredna odjela od 1. do 8. razreda sa 735 učenika i 29 učitelja. Šk. god. 1974./75. Škola dobiva ime Osnovna škola „Maršal Tito“ koje će nositi sve do 27. travnja 1992. kada mjenja naziv u Osnovna škola Prečko. Škola radi u tri smjene i broji 1200 učenika u 37 razrednih odjela i 6 grupa produženog boravka. U samo pet godina broj učenika se skoro udvostručio zbog brze urbanizacije naselja Prečko.U to vrijeme mjesna zajednica Prečko jedna je od 13 mjesnih zajednica na općini Trešnjevka. Sa 7700 stanovnika čini 7% ukupnog stanovništva najveće općine u gradu Zagrebu. Završetkom nove Osnovne škole Prečko-Zapad (današnja OŠ Nikole Tesle) u našoj školi dolazi do rasterećenja zbog podjele učenika i djelatnika. No, broj učenik postepeno ponovno raste zbog naseljavanja novih naselja – Vrbana i Staglišća koji nemaju svoju školu.

Šk. god. 1984./85. Škola radi u tri smjene i broji 44 odjela i 1357 učenika kojima predaje 62 učitelja. Škola radi u dvije školske zgrade – zidanoj i montažnoj, koja je u veoma lošem stanju i više nije pogodna za uporabu te je neizbježno njeno rušenje.

Šk.god. 1991./92. zbog agresije na Republiku  Hrvatsku uzbune su bile naša svakodnevica. Odlukom Kriznog štaba prešlo se na rad po modelu 70% programa. Od travnja 1992., kada se intenzivirala ratna agresija i na Republiku BIH, u nastavni proces uključena su 93 prognana i izbjegla učenika. U školskim klupama naše škole našli su se učenici iz ratom opustošenih Vukovara, Slunja, Kostajnice, Bosne...

Odlukom Ministarstva prosvjete i Gradskog ureda za obrazovanje i šport izrađena je nova mreža škola prema kojoj su u Osnovnoj školi Prečko od šk.god. 1993./94. ustrojeni odjeli učenika s organski uvjetovanim smetnjama u ponašanju.

Uz podršku Ministarstva prosvjete i športa–Odjela za međunarodnu prosvjetnu suradnju, u veljači 1998. godine uspostavljeni su prvi kontakti s Altanonos iskolom Tököl (Osnovna škola Tukulja) u blizini Budimpešte i time je utrt put prijateljstvu naših škola. Osim novih prijatelja iz Mađarske, upoznali smo i nove prijatelje iz Iloka. Njima smo, nakon ratnih stradanja, pružili riječi utjehe i ruku prijateljstva. U poklon paketima našlo se AV pomagala, školskih udžbenika, stručne literature i djela naših književnika. Ovu akciju pomogle su i druge škole Trešnjevke.

Šk.god.  1999./2000. Škola se uključila u UNICEF-ov program Kvalitetne škole – Škole bez prisile, a iste godine primljena je u Europsku mrežu škola koje promiču zdravlje. U lipnju 2000. godine  za predstavnike mađarske delegacije i predstavnike Škole organiziran je prijem kod predsjednika države, gospodina Stjepana Mesića.

Povodom  30. godišnjice rada i djelovanja (šk 2000./2001.) izdana je prva monografija škole:“ OŠ Prečko -30 godina zajedno“.

U proljeće 2001. godine  počela je nadogradnja škole. Kamen temeljac  položio je  gradonačelnik grada Zagreba, g.  Milan Bandić.

Šk.god.2002./2003. u Školi se provodi projekt „Dobrim građanstvom protiv nasilja“                

Šk.god. 2003./2004. proširen je  program međunarodne suradnje  uključivanjem naše Škole u Međunarodeni kamp mladih u Poljskoj – učenici naše Škole družilli su se s učenicima  iz Njemačke, Mađarske i Poljske. Iste godine uspostavljena je suradnja naše školske knjižnice i Hrvatske čitaonice u Subotici s ciljem pomoći u lektirnim i drugim naslovima i zapisima iz hrvatske nacionalne povijesti i hrvatskoga jezika. Tijekom ove školske godine u školske klupe sjeli su i roditelji – sudionici projekta „ Škola roditeljstva - čista petica“.

 Uz obilježavanje 35. obljetnice Škole (šk . god. 2005./2006.) potpisana je Povelja o međunarodnoj prijateljskoj suradnji između Altalanos iskole Tököl i OŠ Prečko.

Šk. god.  2006./2007. dolazi do  znatnog povećanje broja učenika zbog izgradnje i useljavanja većeg broja stambenih zgrada u POS- ovim zgradama.  Prvi puta je  održan Božićni sajam.U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa provedeno je eksperimentalno vanjsko vrednovanje učenika 4. i 8. razreda, a provelo ga Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

 Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport uvodi   šk. god. 2007./2008. program „Vikendom u športske dvorane“  i organizira besplatne tečajeve stranih jezika u vrijeme učeničkih zimskih i ljetnih praznika.

Učitelji i učenici sudjelovali su  17. i 18. studenoga 2011. u Vukovaru u obilježavanju „Dana sjećanja na žrtvu Vukovara '91“, a  u suradnji s OŠ Antuna Bauera iz Vukovara provodi se projekt „Molitva za Vukovar“. Učitelji i stručni suradnici Škole uključili su se u projekt  „Kvalitetna škola, škola bez prisile“.

 Nakon 20 godina (šk. god. 2008./2009.) Škola je ponovno dobila svoju samostalnu kuhinju. Opremljena je informatička učionica, zbornica i  jedan ured,postqavljena je ograda oko Škole i načinjeno ugibalište za autobuse. Odlukom MZOŠ-a, a na prijedlog Katehetsko-bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,  naša Škola postala je vježbaonicom za studente – buduće vjeroučitelje. Isto tako,  studentsku praksu u našoj školi provode i studenti matematičkog odjela PMF-a i Učiteljskog fakulteta.

U suradnji za župom Presvetog Trojstva u Prečkom, šk. god. 2009./2010., Škola je uključena u  UNICEF-ov projekt „Škole za Afriku“ . U suradnji s Edukacijsko- rehabilitacijskim fakultetom realiziran je projekt „Imam stav“ koji se provodi u nekoliko država Europe.

Povodom 40 godina rada  Škole (šk.god. 2010./11.) u prigodom kulturno-umjetničkom programu nastupali su mnogi bivši učenici, danas poznati glazbenici i glumci (Tomislav Bekić, Maja Vučić, Hrvoje i Tvrtko Hrelec, Kristijan Beluhan, Marko Makovičić ...). Uz tu prigodu tiskan je i kalendar s fotografijama učenika.U Školi se provodi niz projekata:  „Medijacija-možemo to riješiti“,PATHS-RASTEM, a u sklopu  projekta  „Dječji  tjedan poduzetništva“  (projekt HGK-a i Ministarstva gospodarstva) osnovan je učenička Zadruga ZIP (zadrugari iz Prečkog). Članovi zadruge prodavali su  svoje uratke na Uskrsnom sajmu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva i na Trgu bana Josipa Jelačića, a prikupljena sredstva donirali su djeci i mladeži u Caritasovoj kući u Vugrovcu. Uz obilježavanje Dana Zagreba  u Školi je održana javna priredba pod nazivom „Hrvatske tradicijske kulture“

I evo nas danas, 45 godina nakon početka rada, u šk.god. 2015./2016.:

Ukupan broj učenika: 456 (251 učenik u razrednoj nastavi i 205 učenika u predmetnoj nastavi)

Broj učenika u produženom boravku: 151

Ukupan broj djelatnika: 60

Nedostaje nam poneka učionica, izblijedjela je boja pročelja, škripe parketi, ali mi smo još uvijek mladi, imamo još puno želja, ideja i projekata. 

Svaka nova školska godina nama je nov izazov, svako školsko zvono prigoda  za još jednu pobjedu.   

 

U susret 50. rođendanu Škole

Nižu se nastavni sati, prolaze školske godine, izmjenjuju se generacije učenika i učitelja.

 I tako, iznenada, šk.god 2020./2021. stigosmo i do 50. rođendana naše škole.  

Pregledavamo stare fotografije i prisjećamo se posljednjih deset godina– na našu inicijativu uređena je ulica Dekanići, obnovljena su stara školska igrališta, izgrađene su  atletska staza i bacalište kugle, onemogućen je pristup vozilima u školsko dvorište. Prostore starih garderoba pretvorili smo u učionice, promijenili namještaj učionica i kabineta, zamijenili postrojenje kotlovnice i kompletnu rasvjetu škole, sanirali dio stolarije i fasade školske zgrade, samostalno proveli informatizaciju škole iskoristivši sredstva dobivena iz fondova EU nakon što su nam prihvaćena čak dva projekta.

Učitelji i učenici naše škole postizali su svih tih godina zapažene rezultate u različitim područjima znanja i sporta. Bili smo posebno ponosni na sudionike državnih natjecanja u znanju matematike, fizike, engleskoga jezika, likovne  i tehničke kulture, poznavanju prometnih propisa; radovali smo se zbog literarnih i dramskih nastupa na državnoj smotri dječjeg literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva i osvojenih  nagrada na državnim  literarno-likovnim-foto natječajima, smotrama, izložbama i  sportskim natjecanjima.

Istaknut ćemo samo one najuspješnije ove školske godine:

* 2. mjesto na državnom natjecanju mladih tehničara

* 8. mjesto na državnom natjecanju iz engleskoga jezika

* sudjelovanje na državnom natjecanju LIK 2020. (termin natjecanja: 1. i 2. prosinca)

* osvojeno 7. mjesto na državnom natjecanju Prometna učilica

Za 50. dan škole pripremali smo priredbu, umjetničke i znanstvene radionice, sportske susrete; željeli smo s gostima (prvenstveno- roditeljima) obilježiti našu zajedničku godišnjicu. Nažalost, trenutna epidemiološka situacija, izazvana  pandemijom koronavirusa,  nove bolesti dišnih puteva, koja se proširila cijelim svijetom,  ne dozvoljava nam realizaciju planiranog. Preostalo nam je jedino obilježavanje unutar svakog pojedinog razrednog odjela, što ćemo iskoristiti za promociju monografije MOJA,TVOJA,NAŠA OSNOVNA ŠKOLA PREČKO,  u kojoj su učenici i učitelji prikazali svoj rad i  zajedničke uspjehe.

                                                                      Naša priča se nastavlja…

   Ravnateljica: mr. sc. Jadranka Oštarčević         

OŠ Prečko, 2.11.2020.

 preskoči na navigaciju